Pages

Komposisi Kreatif Mengambil Foto Pemandangan "Sunset".

Terdapat pelbagai cara untuk menghasilkan gambar sunset atau gambar matahari terbenam. Kadangkala, kita tidak perlu mempunyai matahari di dalam komposisi tersebut. Yang penting adalah suasana dan rasa yang hendak di sampaikan melalui imej tersebut.

Lokasi: Tasik Raban, Perak.
Foto di atas memaparkan suasana senja di sebuah tasik. Lampu-lampu mula berkilauan dan terdapat nelayan yang masih mengangkat pukatnya. Saya cuba memaparkan rasa di mana hari sudah berakhir dan kesibukan seorang nelayan dengan pekerjaannya yang juga hampir selesai.

Lokasi: Tasik Raban, Perak
Foto di atas pula adalah di mana matahari telah terbenam di sebalik bukit bukau. Langitnya masih kemerahan di sebelah matahari yang telah terbenam. Suasana yang dipaparkan adalah ketenangan tasik tersebut di waktu senja.

Lokasi: Ampang Jajar, Kedah.
Foto di atas adalah sebuah pemandangan di dermaga kapal. Anda boleh melihat pelbagai bayangan kren dan tiang letrik yang memaparkan sebuah kawasan industri yang sudah berhenti di penghujung hari.


Foto-foto yang saya paparkan adalah sebahagian daripada ratusan cara untuk menghasilkan foto "sunset". Anda hanya perlukan kreativiti dan ikut akan gerak hati anda. Di sinilah imej-imej akan menjadi cara tersendiri (style) anda. Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment